Hesse cu „Gertrud”

Azi m-am fericit iar cu multe carti. Si-am inceput cu Hesse pentru ca-mi aminteam de claritatea stilului si de curgerea pe care am regasit-o intacta. „Gertrud” inca nu-mi cazuse in mana si-am sorbit-o dintr-o rasuflare azi. Pentru cine n-a citit n-am de gand s-o povestesc. Doar cateva fraze care mi-au placut: (evident cu copy/paste, de aia exista diacritice in text)

„Aveţi o boală care, din nefericire este la modă şi pe care o întâlneşti în fiecare zi la oamenii inteligenţi. Medicii nu ştiu, fireşte, nimic despre ea. Este înrudită cu acea moral insanity şi ar putea fi numită şi individualism sau singurătate închipuită. Cărţile modeme sunt pline de asta. În mintea dumneavoastră s-a strecurat închipuirea că aţi fi însingurat, că nici un om nu vă interesează şi că nici un om nu vă înţelege. Nu-i aşa?
– Cam aşa, da, am recunoscut uluit.

– Vedeţi, pentru cel care are deja boala ajung câteva dezamăgiri pentru a-l face să creadă că între el şi ceilalţi oameni nu există nici un fel de legături, ci cel mult neînţelegeri, şi că fiecare om trăieşte, de fapt, într-o absolută singurătate, că nu se poate face niciodată înţeles de ceilalţi şi că nu are nimic de împărţit şi nici nimic comun cu ei. Se întâmplă, de asemenea, ca astfel de bolnavi să devină trufaşi şi să-i considere pe toţi cei sănătoşi, care se mai pot înţelege şi iubi unul pe altul, drept animale de turmă. Dacă această boală ar deveni generală, omenirea ar trebui să piară. Dar ea poate fi întâlnită doar în Europa centrală şi numai la cei mai înstăriţi. Tinerii se mai pot vindeca, boala aceasta numărându-se deja printre cele ce fac parte din procesul de creştere.”

„Domnii cei înţelepţi dovedesc întotdeauna că totul e doar o închipuire. Ştii, înainte am citit adesea astfel de cărţi şi trebuie să-ţi spun că nu-i nici un adevăr, absolut nici unul. Tot ce scriu filozofii ăştia e doar o joacă, poate că ei înşişi se consolează cu ea. Unul inventează individualismul, pentru că nu-i poate suferi pe contemporanii săi, şi celălalt socialismul, fiindcă nu rezistă de unul singur. Poate că-i adevărat că sentimentul nostru de însingurare este o boală. Numai că asta nu schimbă nimic. Şi somnambulismul este o boală – de asta stau unii într-adevăr pe jgheabul acoperişului – şi dacă strigi la ei îşi frâng gâtul.”

„Soarta nu era bună, viaţa era plină de toane şi crudă, în natură nu exista bunătate şi raţiune. Dar există bunătate şi raţiune în noi, oamenii, cu care întâmplarea se joacă şi noi putem fi mai puternici decât natura şi decât soarta, fie chiar şi pentru câteva ceasuri. Şi noi putem fi apropiaţi unii altora, dacă este nevoie, şi ne putem privi în ochi plini de înţelegere şi putem iubi şi trăi consolându-ne unii pe alţii.
Şi uneori, când străfundurile întunecate tac, putem chiar şi mai mult. Atunci putem fi zei, timp de câteva clipe, şi putem întinde mâini poruncitoare şi crea lucruri care n-au existat înainte şi care, dacă sunt zăvorâte, trăiesc mai departe fără noi.”

Anunțuri
Published in: on August 31, 2009 at 17:23  Comments (7)  

The URI to TrackBack this entry is: https://llollitta.wordpress.com/2009/08/31/hesse-cu-gertrud/trackback/

RSS feed for comments on this post.

7 comentariiLasă un comentariu

 1. ce fain suna, ar trebui sa caut si eu.

 2. daca nu te deranjeaza ebook-urile, este pe net

 3. nu pot. o sa caut in forma fizica, merci.

 4. Bine ales citatul:)
  Inventam mai multa nefericire decat exista, desi avem in noi un soft de dragoste si buna-dispozitie! pe-asta cand il accesam?:)

 5. Pare tare faina cartea, de trecut la must read 🙂

 6. nuclearr, probabil softul de buna dispozitie ni se pare prea plictisitor si la indemana tuturor, de aceea il lasam in pace 🙂

  Andreea, mie mi-a placut. De aceea am recomandat-o mai departe

 7. M-ai facut curios. Foarte curios. Iar pasajul este deja incitant. Multumesc pentru idee!


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s