Ada sau ardoarea

Am petrecut trei zile cu Ada si Van Veen al lui Nabukov intr-o America a inceputului de secol XX. Admirand dincolo de orice tabu moral o iubire de aproape un veac a celor doi veri frati vitregi mai invaluitoare decat orice obsesie cunoscuta vreodata.

Il cunoscusem prea de timpuriu pe Nabukov intr-o lectura de tinerete a Lolitei (neaparata recitirea! orice roman care m-a marcat ar trebui recitit o data la 10 ani cel putin). L-am redescoperit de-o bogatie pe care n-am stiut s-o vad prima oara.

„Palatul Ardis, Ardorile şi Arborii Ardisului, iată laitmotivul care susură prin Ada, o cronică amplă şi fermecătoare a cărei parte principală e pusă în scenă într-o Americă de vis, strălucitoare – fiindcă nu sînt oare amintirile copilăriei noastre comparabile cu acele caravele purtate în Vineland, împresurate leneş de păsările albe ale viselor? Protagonistul, vlăstarul uneia dintre cele mai ilustre şi bogate familii, este dr. Van Veen, fiul baronului „Demon” Veen, acea figură de neuitat din Manhattan şi Reno. Sfîrşitul unei epoci extraordinare coincide cu adolescenţa la fel de extraordinară a lui Van. In literatura lumii, nimic nu poate rivaliza în voioşie pură şi inocenţă pastorală cu partea „Ardis” a cărţii, în afară, poate, de amintirile contelui Tolstoi. Pe moşia fabuloasă a unchiului său, Daniel Veen, colecţionar de obiecte de artă, se desfăşoară o poveste de dragoste adolescentină ardentă, într-o serie de scene fascinante, între Van şi fermecătoarea Ada, o gamine cu adevărat neobişnuită, fiica Marinei, soţia pasionată de teatru a lui Daniel. Faptul că relaţia nu e doar un cousinage periculos, ci are şi un aspect interzis de lege, e sugerat chiar din primele pagini.

In ciuda numeroaselor complicaţii ale intrigii şi ale psihologiei, povestirea se deapănă în ritm alert. Cînd să ne oprim să ne tragem sufletul şi să cuprindem cu privirea noile împrejurimi în care ne-a vărsat, ca să spunem aşa, covorul fermecat al scriitorului, o altă fată atrăgătoare, Lucette Veen, fiica mai mică a Marinei, este la rîndul ei profund impresionată de Van, irezistibilul libertin. Destinul ei tragic constituie unul dintre momentele esenţiale ale acestei cărţi încîntătoare.

Restul naraţiunii lui Van se axează deschis şi pitoresc pe lunga sa poveste de dragoste cu Ada. Povestea e întreruptă de căsătoria ei cu un crescător de vite din Arizona, al cărui strămoş legendar a descoperit ţara noastră. Indrăgostiţii noştri se reîntîlnesc după moartea soţului Adei. Cei doi îşi petrec bătrîneţea călătorind împreună şi locuind în diverse vile, una mai frumoasă decît alta, înălţate de Van pe tot cuprinsul emisferei vestice.

Frumuseţea suavă a detaliului pictural nu e cel mai neînsemnat ornament al cronicii: o galerie cu grilaj, un tavan pictat, o jucărie frumoasă părăsită printre florile de nu-mă-uita ale unui pîrîu, fluturi şi orhidee-fluturi la marginea poveştii de dragoste, un peisaj învăluit în ceaţă, descris de pe trepte de marmură, o căprioară ce se uită uimită în zare din parcul ancestral şi multe, multe altele”.

Si asa am facut pace cu e-book-urile.

 • Xanadu

  29.07.08 14:01:31

  Nu am citit cartea, aşa că voi spune ceva despre recitiri. Există o mereu altă înţelegere a cărţilor, pentru că şi lectura îşi are vârstele ei… O "Lolita" citită la adolescenţă, m-ar fi câştigat prin forţa expresiei, dar m-ar fi horifiat prin substratul psihologic… Acum, când am oarecum vârsta personajului, mă tulbură exact din cauza asta. Dar tu, lollitta,ştii cât de perversă poate fi inocenţa…

 • roxana

  29.07.08 14:07:34

  Deci se termina bine;)Asta ma intereseaza.Voi cauta si eu cartea lui Nabukov.

 • Dias71Dias71

  29.07.08 18:30:38

  M-ai pus pe ganduri …
  Voi reciti toate romanele care mi-au marcat tineretea …

 • bebereagabebereaga

  29.07.08 19:46:17

  recunosc, nu am citit-o dar promit să o fac vara asta.

 • Reclame
  Published in: on iulie 28, 2008 at 22:50  Lasă un comentariu  
  Tags: ,

  The URI to TrackBack this entry is: https://llollitta.wordpress.com/2008/07/28/ada-sau-ardoarea/trackback/

  RSS feed for comments on this post.

  Lasă un răspuns

  Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

  Logo WordPress.com

  Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

  Fotografie Google+

  Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

  Poză Twitter

  Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

  Fotografie Facebook

  Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

  w

  Conectare la %s